Verhalen over windenergie

 

Reactie artikel Agro wind PC 55 en D'n Uitkijk

Vervolg.

Rendement voor Reusel, op eigen windkracht en Windenergie in de Kempen

 

Verbazing en verwondering door de inhoud van het stuk wat vorige week is geplaatst door Agro-wind.  22 mei jl. plaatste Agro-wind, een onderneming in Reusel zuid , bestaande uit een beperkt aantal voornamelijk agrarische ondernemers een zogenaamd informatief artikel over hun initiatief voor de plaatsing van 11 windmolens in Reusel zuid. Zogenaamd informatief omdat de tekst de eenzijdigheid heeft van een advertentie en alleen gericht is op het verwerven van goodwill voor een nieuw verdienmodel voor deze ondernemers.

In het informatiestuk lopen de initiatiefnemers al vooruit op feiten die nog in procedures zijn, worden zaken verkeerd en erg positief weergegeven en wordt fake nieuws de wereld in geslingerd. Elk succesverhaal heeft 2 kanten. Daarom deze reactie van omwonenden Reusel-zuid 35 gezinnen.

Geen actiegroep

Wij zijn geen actiegroep die de barricades opklimt, maar omwonenden die ongerust zijn over wat in onze buurt staat te gebeuren.  Het is ons ook niet te doen om ondernemers, die willen investeren teneinde inkomsten te generen te dwarsbomen. Wij begrijpen dat de samenleving voor een moeilijke uitdaging staat om de benodigde klimaatmaatregelen te kunnen realiseren en dat we daarin op een constructieve manier naar een bijdrage moeten zoeken. We zijn niet tegen windenergie, maar willen wel meedenken en meepraten over de ontwikkelingen in de omgeving die van ons allemaal is en niet alleen van een groep agrariërs. We wonen allemaal onder dezelfde hemel en de wind is van ons allemaal.

Koude wind

Laten ook wij beginnen bij het begin.

Medio 2015 gingen er geruchten over plannen voor het bouwen van windmolens terwijl de gemeenteraad in 2012 nog had besloten dat windmolens niet in het buitengebied van Reusel-De Mierden passen.

Om niet mee te doen aan roddels, hebben we bij de initiatiefnemer geïnformeerd wat er van de geruchten klopte. Er was niets concreets te melden.  We deden het verzoek aan de initiatiefnemer om ons, als buren en bewoners van hetzelfde gebied, te betrekken mochten er wel plannen ontstaan, zodat we het elkaar niet moeilijk hoeven te maken.  Die belofte is men nooit nagekomen.

In 2017 werden we namelijk opnieuw verrast, nu door berichten in de media en het bericht dat de Raad een besluit moest nemen of de initiatiefnemers hun plannen voor het onderzoeken van het plaatsen van 10 windmolens mocht inzetten. Er was namelijk ten onrechte gesuggereerd dat buren en andere belanghebbenden betrokken en akkoord waren met de voornemens van de initiatiefnemer.  Sterker nog, er vielen woningen binnen de cirkel van de twee meest noordelijke molens, deze bewoners zijn nooit betrokken. 
Op dat moment hebben wij bij de gemeente aangegeven, dat wij ons ernstige zorgen maakte met betrekking tot wat er allemaal op ons afkomt en de manier waarop de initiatiefnemers dat tot stand proberen te brengen.

Het draagt niet bij om in dit stuk uit te wijden over alle pogingen die wij gezet hebben om constructief met elkaar in gesprek te gaan met als doel er samen uit te komen zodat ieder wat geeft en ieder wat neemt.

Van 10 naar 8 molens naar compromis naar 11 molens.

Om het wereld-energievraagstuk op te lossen met windmolens zijn er alleen al in de Kempen minstens 150 nodig. 11 is dus een getal dat de suggestie dat deze ondernemers het energieprobleem oplossen, op zijn minst zeer overdreven.

Aanvankelijk lag er dus een plan voor 10 molens, 1 rij aan de Postelsedijk, 1 rij aan de Strook. Door interne onenigheid bleven er uiteindelijk 8 molens over. De gemeenteraad heeft over dit plan van 8 windmolens besloten om in principeakkoord te gaan om dit plan verder te onderzoeken. Voor de omwonenden, waren de meest noordelijke geplande molens ten noorden van de Burgemeester Willekenslaan een groot probleem vanwege overlast en de vrees van verslechtering van het woongenot.

Als alternatief hebben de omwonenden de initiatiefnemers en de gemeente het voorstel gedaan om de noordelijke grens van het plangebied de Burgemeester Willekeslaan aan te houden en de tiphoogte te beperken tot 200 meter. Door dit compromis kon Agro wind geen 8 maar 9 molens bouwen. De initiatiefnemer verzekerde de omwonenden dat er echt rekening zou worden gehouden met ons, wanneer de plannen zouden worden ingediend.

Echter aan onze verzoek is geen gehoor gegeven sterker nog, de initiatiefnemers gokken op meer en dienen een verzoek in voor 11 molens en de gemeente lijkt dit te laten gebeuren ondanks dat er voor 11 molens geen onderzoeks-akkoord ligt

Effecten op omgeving

De voorgestelde plekken voor deze molens zijn ingegeven door de grondposities van de initiatiefnemers en zijn  niet de meest optimale posities in deze regio als het gaat om een afweging van alle in het geding zijnde belangen (een constatering van de MER-commissie.)  

Een groep van 3 molens kan bij de huidige regelgeving, zonder ontheffing, niet geplaatst, worden. (eveneens een constatering van de MER-commissie) .

Die regelgeving is door de diverse overheden eerder opgesteld om het milieu te beschermen tegen onder andere initiatieven als dat van Agro-wind. Op grond van deze regels zijn er eerder grote investeringen van gemeenschapsgeld gedaan zoals het wildviaduct en tunnel voor de gladde slang die op zijn minst strijdig lijken met dit initiatief.

De overlast voor omwonenden is bewust klein gehouden door vrijwel alle woningen in een straal van 900 meter (woningen van de initiatiefnemers) rond de molens te bestempelen tot molenaarswoningen ; er gelden dan andere eisen maar voor de betreffende woningen ook grotere ongemakken (MER-commissie)

Een aantal van de molens zijn kort bij een bosgebied gepland. Tot nu toe zijn effecten van windmolens op dieren vooral onderzocht voor gebieden met agrarische bestemming. Voor plaatsing bij een bosgebied zou aanvullend fundamenteel onderzoek voor gebieden met bosbestemming noodzakelijk zijn.(MER-commissie).

 

De adviseurs van de initiatiefnemers hebben tijdens de behandeling van de MER gevraagd aan de commissie om de tekst wat vriendelijker te maken zodat de gemeenteraad van Reusel niet al te zeer gealarmeerd wordt. Wat een lef om dit te opperen.

Tenslotte vroeg de MER-commissie zich af waarom de gemeente niet de initiatiefnemer  is.   De gemeente is in deze het bevoegde gezag dat de wettelijke verantwoordelijk heeft om alle belangen tegen elkaar af te wegen alvorens een dergelijk belangrijk project te laten doorgaan.

De molens aan Laarakkerdijk met een tiphoogte van 150 mtr zijn al van ver te zien.  De geplande molens worden bijna eens zo hoog en krijgen in tegenstelling tot die van Laarakkerdijk wel knipperende veiligheidsverlichting.  Ieder normaal denkend mens kan zich wel voorstellen welke impact 11 molens van meer dan 240 meter hoog gaan hebben. Tel daarbij op de molens aan de Pals, de molens in Arendonk bij de Ravago, die we ook vanuit onze gemeente gaan zien en de molens die er al staan.  De skyline vanaf Arendonk naar Bladel zal dadelijk gevuld zijn met een lijn van molens, knipperende lichten en een rode gloed.

Meeprofiteren  

De suggesties dat iedereen mee kan profiteren door aankoop van obligaties is maar ten dele waar. Niet iedereen beschikt over voldoende financiële reserves om te kunnen investeren in een windmolenpark. B.v. onze ouderen die moeten leven van een klein pensioen en AOW.

In het rapport van grootschalige wind en zonne-energie de Kempen spreekt men van opbrengsten die kunnen oplopen tot 18,5% winst van het eigen vermogen. Benieuwd hoe groot de couponrente van de obligatie is. Of steken de initiatiefnemers hier ook een gedeelte van in eigen zak of slaan er een slaatje uit.

Ook de bijdrage voor het omgevingsfonds van 0,50  euro per mw. is een schijntje. Door de SDE-subsidie wordt een gegarandeerde prijs ontvangen van 7 ct. per opgewekte kWh. Dit komt neer op 70 euro per opgewekte megawattuur. De maatschappelijke bijdrage zou dan niet meer bedragen dan 0,8% van het bruto rendement.

Een uniek project

Over een ding zijn we het helemaal eens met de initiatiefnemers, namelijk dat het een uniek project is. Uniek in hoe de initiatiefnemers, door o.a. media en visuele presentaties waarin ze bepaalde zaken bewust niet noemen of niet laten zien, hun verhaal anders en/of mooier doen voorkomen dan het in werkelijkheid is. `hoe schoner de schijn, hoe vuiler de was`.

Maar laten we eerlijk zijn, dat is hun goed recht.  We hopen dat degene die uiteindelijk moeten besluiten of er en vergunning wordt afgegeven, daar doorheen prikt en die zaken ook meeneemt in hun besluit.

Het project is uniek in hoe het procesmatig loopt.  Er wordt vooral ingezet op hoe er voor de buitenwereld de indruk kan worden gewekt dat alles goed doordacht is en iedereen echt betrokken.  Laten we zeggen, er kunnen heel wat vinkjes gezet worden, maar de inhoudelijke echte en oprechte bedoeling om daadwerkelijk mensen te horen en te zien en iets te doen met wat men aangeeft missen we vanaf het begin.

Uniek is ook dat op de Windkaart van Nederland het gebied waar men de 11 molens wil plaatsen als ongeschikt wordt aangeduid.

Samendoen

Reusel –De Mierden staat voor een grote uitdaging. Hoe kunnen we Reusel-De Mierden energieneutraal maken door een evenwichtige verdeling van de lusten en lasten, behoud woongenot in een veilige omgeving en oog te hebben voor natuur en landschap. Dit alles onder het motto SAMEN DOEN. Samendoen is topprioriteit staat op de site van de gemeente.  Als men de ontwikkelingen van het voorgenomen windpark heeft gevolgd moet men helaas concluderen dat SAMEN DOEN,  ver te zoeken is  in dit project en in het proces. De gemeenteraad heeft hierin een belangrijke verantwoordelijkheid en stem. Niet alleen naar de inwoners van Reusel-De Mierden, maar ook naar de andere Kempengemeentes. 

Wat men ook vergeet te melden is dat door het initiatief wat nu voorligt, de ruimte die nodig is in Hapert om de opgewekte energie te verwerken vol zit. Hierdoor gaat de “buit” alleen naar een groep agrariërs en hebben anderen voor een hele periode van minstens 10 jaar geen kans meer om duurzaam te investeren.

Als dit initiatief doorgaat is de capaciteit op en hebben alle andere ondernemers op dit gebied in de Kempen het nakijken.

Ook hierin zouden de gezamenlijke gemeente besturen in de Kempen belangen moeten afwegen. Gemeente besturen waar bent U?

Dit artikel is een initiatief van de groep omwonenden Reusel-zuid.

Meer informatie over ons is o.a. te vinden op  https://windparkvrijekempen.jouwweb.nl/

En wilt u zelf beoordelen welke impact de voorgenomen molens gaan hebben, kijk dan op: https://www.youtube.com/channel/UCc36Yk0qS51AedgkGWiA_eg


Zo duurzaam zijn die windmolens niet

GROEN

Frank Straver

Windturbines maken vergt veel metalen en mineralen. Het delven daarvan schaadt mens en milieu. Tijd voor een ‘faire’ molen, vindt ook de windsector zelf.

Ze staan er om het klimaat te redden door groene stroomproductie. Toch zijn windturbines niet volledig duurzaam te noemen. De snelle groei van het aantal windmolenparken gaat soms ten koste van mens en milieu, stelt de duurzame ontwikkelingsorganisatie ActionAid in een nieuwe studie. Voor de productie van windmolens zijn allerlei metalen en (soms schaarse) mineralen nodig. Mijnbouwbedrijven winnen die, hoofdzakelijk in Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Dat gaat gepaard met ‘milieuschade en mensenrechtenschendingen’, concludeert de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo), die de studie voor ActionAid uitvoerde.

 

lees verder

https://www.trouw.nl/groen/zo-duurzaam-zijn-die-windmolens-niet~a3a190f29/

 


OPINIE ED

De auteur van dit artikel Toon Vermeulen uit Netersel is voorzitter van Stichting Groen Kempenland. Hij vindt dat opwekken van windenergie in een waardevol gebied in de Kempen niet duurzaam is.

 

Bijzondere vogels, zoals de roerdomp, dreigen te worden verjaagd door windturbines. © Natuurmonumenten

 

Het Kempische landschap staat voor de grootste verandering sinds de ruilverkaveling in de jaren zestig en zeventig. De ruilverkaveling heeft het landschap onherkenbaar achtergelaten en veel natuurwaarden zijn verloren gegaan, een kaalslag waarvan we nog niet hersteld zijn. De fouten van toen moeten we voorkomen in de energietransitie die voor ons staat.

De Kempengemeenten willen energie opwekken met grootschalige windenergie en zonneweiden. Ook deze transitie zal ons landschap veranderen. Wij zijn niet tegen opwekken van energie met windturbines, wij onderkennen dat windenergie tot de meest duurzame alternatieven voor fossiele energiebronnen behoort. Wel kan alleen sprake zijn van een duurzame energiebron als de turbines de natuur en het milieu niet schaden. Juist daar maken wij ons zorgen over.

Onlangs hebben de Kempengemeenten aangegeven waar zoekgebieden zijn voor de concentratie van grootschalige wind- en zonne-energie. In Bergeijk zijn twee zoekgebieden aangewezen. Een groot zoekgebied in het zuidwesten van de gemeente waar het volgens ons mogelijk is om voldoende locaties te vinden die geschikt zijn voor windturbines. Een ander zoekgebied is het gebied rondom de Beekloop, Keersop, Schut, Wetering en de natuurvijvers van de Liskes en Pastoorsweijer. Dit is een zeer hoogwaardig en kwetsbaar gebied waarbinnen nauwelijks locaties te vinden zijn die geschikt zijn voor windturbines.

Niet voor niets duidt de Vogelbescherming dit gebied op de Nationale Windmolenrisicokaart aan als een gebied met de hoogste risico's voor vogels. Het moet daarom vrij blijven van windturbines. De andere gebieden die de Vogelbescherming in Brabant heeft aangewezen zijn: Drunense Duinen, Biesbosch, Kalmthoutse Heide en de Groote Peel. Allemaal benoemd tot Nationaal Park. Op dit niveau doet dit stukje Bergeijk mee, de eredivisie van de natuur. Er komen kwetsbare flora en fauna voor. Vanuit heel Nederland komen natuurliefhebbers om bijzondere soorten te spotten waaronder het woudaapje, de roerdomp en de kwak.

Pagina's kunnen gevuld worden met de bijzondere natuur- en cultuurhistorische waarden, waarden die voor een deel niet samengaan met windturbines. Wij vragen aan de gemeente Bergeijk om dit bijzondere en kwetsbare gebied de waardering te geven die het verdient en het te beschermen, want we hebben goud in handen. Windenergie die opgewekt wordt tussen Beekloop en Keersop, bij de Liskes, Pastoorsweijer en Wetering is niet duurzaam.

 


Zet de natuur in als bondgenoot in het realiseren van een energieneutrale samenleving

Marjan Minnesma en Marc van den Tweel 5 december 2018, 17:56

 

Het beperken van klimaatverandering is een grote verantwoordelijkheid. Zelfs bij een beperkte opwarming van 1,5 of 2 graden zijn de consequenties verstrekkend. Niet alleen voor mensen, ook voor de soortenrijkdom op aarde. Afgelopen week zagen we dat de CO2-uitstoot nog steeds stijgt. Toenemende weersextremen zetten de natuur nu al onder druk, ook in ­eigen land. Zo is het de vraag of de hoogveengebieden weer herstellen van de zomerdroogte van 2018.

Natuurgebieden kunnen een ­belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing van het klimaatprobleem. Het vermogen van natuurgebieden om CO2 op te slaan is een onmisbare bouwsteen van een klimaatneutrale samenleving. Ook kunnen natuur­gebieden de effecten van klimaat­verandering dempen. Bijvoorbeeld door water op te vangen in tijden van extreme neerslag en weer af te staan in tijden van droogte.
 
lees verder:
 

Maarten van Andel

vrijdag 21 september 2018 19:00

 

Als we de klimaatdoelstellingen in 2030 willen halen, dan hebben we niet genoeg aan groene energie. Het lukt alleen als we kernenergie heroverwegen, fossiele brandstoffen slimmer gebruiken en bovendien inleveren op ons luxe leventje. Wil je meer weten over dit belangrijke onderwerp? Kom dan 21 september naar de boekhandel en ga met Maarten in gesprek!

 

Over De groene illusie

Klimaatactivisten hebben windmolens en zonnepanelen heilig verklaard, maar alleen daarmee kunnen we het klimaat niet redden. Ons milieu is volgens Maarten van Andel te belangrijk om over te laten aan dogmatische denkers die feiten en fictie niet uit elkaar houden.

De groene illusie is een boek met kritische vragen en nuchtere feiten over zonnepanelen en kernenergie, elektrische auto's en aardolie. Een eye-opener voor iedereen die zich heeft laten overtuigen door de propaganda van klimaatactivisten en de groene industrie. En een wake-up call voor wie denkt dat de klimaatdoelen haalbaar zijn als we blijven autorijden, vliegen en shoppen.

Maarten van Andel heeft jarenlange ervaring als ingenieur en manager in de high-?tech-industrie. Voor internationale energie- en duurzaamheidsprojecten heeft hij samengewerkt met wetenschappers en deskundigen van bedrijven, overheden en onderzoeksinstellingen. Van Andel noemt zichzelf klimaatneutraal: hij is even bezorgd over het klimaat als over de maatregelen die het klimaat moeten redden.